Brugal

Rumy Brugal z Dominikánské republiky jsou vyráběny na základě tradiční receptury z 19. století. Jejich přesné složení je tajné. Víme ale, že vznikají jen z dominikánské melasy a zrají v sudech z amerického dubu nebo v sudech po sherry. A taky víme, že ačkoliv nejsou rumy Brugal u nás tak známé, jejich kvalita stojí za to. Vždyť třeba Brugal Anejo 5y si vysloužil několik světových cen, mezi které patří například zlatá medaile z The Rum Masters 2014 v kategorii 7letých rumů. 

Společnost založil Don Andres Brugal v Dominikánské republice v roce 1888 s cílem produkovat  ten nejjemnější karibský rum. Daří se. Společnost je v rodinném vlastnictví rodiny Brugal už po čtyři generace. Tajný recept se dědí z generace na generaci. Každá kapka rumu se pečlivě destiluje a filtruje a vzniká tak zcela odlišný, příjemně suchý rum.

Rumy Brugal procházejí dlouhou filtrací, aby bylo výsledné pití naprosto čisté. Když si Brugal nalijete do skleničky, nikdy se nesetkáte se zákalem nebo sedimentem. Starší rumy Brugal jsou chuťově výraznější. 

Podle výrobce si rum nejlépe vychutnáte mírně vychlazené, ideálně na teplotu 20 až 22 °C. Když je Brugal příliš teplý, překáží ostřejší vůně. Pokud rum přechladíte, tak je se vůně naopak spíše ztrácí. Rumy Brugal byste měli pít ze sklenic na whisky, aby naplno rozkvetla jejich vůně a chuť.