Roman Vaněk je neúnavný popularizátor gastronomie a sběratel jídelních lístků, starých kuchařek, publikací o výrobě potravin a dokumentů naší kulinární historie atd. Součástí starých jídelních lístků bývaly i konkrétní nápoje, které jsou dnes tak často opomíjeny, nebo jsou úplně zapomenuty. Martin Žufánek je lihovarník, který zdestiluje a nebo vymaceruje vše, co se mu dostane do ruky. Lásku k naší historii neskrývá ani jeden. Bylo teda nasnadě, aby se tito dva dali dohromady a založili společný projekt Legendy.
Projekt Legendy připomíná významné osobnosti, ty skutečné legendy, které svou prací zásadně přispěly k rozvoji naší gastronomické historie.
První zmínky Krambambuli se objevují již v roce 1598, ale až teprve v druhé polovině 19. století našla oblibu v mnoha zemích Evropy . Krambambule byla připravována mnoha způsoby - z hotových trestí, z bylinných macerátů, ale i z esenciálních olejů a silic.
Unikátní chuť Krambambule, druhé kapitoly tekuté knihy Legendy je likér věnováný Magdaléně Dobromile Rettigové, nejvýznamnější autorce kuchařských knih 19. století. Tvoří ji višňový mošt, exotické koření, směs dvaceti bylin a zrála v dubových sudech jeden rok.